Paprika uzená
Popis
Složení: Paprika sladká, mletá, uzená, Asta 140
Země původu: Čína, Španělsko (dle kontraktu)
Z Ameriky do Španělska přivezl papriky Columbus. Poprvé byly vysazeny v oblasti Extramadura.
Pěstovali je především v klášterech mniši, kteří sušili paprikové lusky nad ohněm z dubového dřeva.
Obecně platí, že uzená paprika patří spíše do klobás, do marinády na maso nebo do guláše, prostě do jídel, která jsou nějak spojena s ohněm (uzení, vaření v kotlíku, grilování), ale spousta lidí uzenou papriku dává do kteréhokoliv jídla, je výborná na kuřecí maso i ryby, pizzu, ve Španělsku ji přidávají do směsí s rýží (paella) a za studena i na tvrdý sýr. Dobře se kombinuje s česnekem. Uzená paprika dodává pokrmům divoké aroma ohně a kouře, které provází lidstvo od jeskyně až do dnes.
VEGANA - Ivan Starý, Skorotická 713, Ústí nad Labem 40001, E-mail: vegana.cz@seznam.cz