Paprika pálivá
Popis
Složení: Paprika pálivá mletá
Země původu: Španělsko
Je národní koření Maďarů a Španělů, ale má své využití po celém světě.
Pochází ze Střední Ameriky, do Evropy se dostala koncem 16. století. Indiáni ji spojovali s bohem ohně.
Papriku si nelze odmyslet především u gulášových jídel, dodá jim nezaměnitelné aroma , barvu i chuť. Nenahraditelná je i při přípravě dalších paprikových omáček, polévek a široké škály masových či rybích pokrmů. Také je skvělým ochucovadlem pomazánek, dresinků ap. Až po jejím zahřátí se uvolňují účinné látky a aroma , ale pozor velmi rychle podléhá spálení, poté ztmavne a zhořkne.
Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření.
- koření pro ostrý zrak
- rozjasňuje pleť a ve vyšším věku chrání před vznikem stařeckých skvrn na pokožce
- protizánětlivé složky působí proti akné
- prokrvením pokožky hlavy zlepšuje výživu vlasových folikul, růst i kvalitu vlasů
- antioxidanty neutralizují volné radikály, brzdí stárnutí a jsou prevencí onkologických onemocnění
- draslík a kapsaicin pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
- obsažené železo a vitamíny skupiny B, vitamín C prospívají krvetvorbě
- stimuluje naše tělo k vyšším výkonům, odstraňuje únavu nebo letargii
- chrání před nemocemi z prochladnutí a celkově posiluje imunitu a další blahodárné zdravotní účinky..
V téměř všech odrůdách paprik je osažen kapsaicin, látka, která je zdrojem pálivosti. Má protimikrobiální a protiplísňové účinky. U trávení působí jako dezinfekční prostředek. Kapsaicin také podporuje krevní oběh a napomáhá vylučování žaludečních šťáv ...