Kmín celý

1 hodnocení
 
  • 1 z 2
 
37 Kč
Kategorie Jednodruhové
Zvolte variantu
hmotnost: 250g Skladem (>5 ks) 37 Kč
   
 

Složení: Kmín celý (carum carvi)

Země původu: ČR

Původ kmínu je poměrně komplikovaný vzhledem k tomu, že roste po celé střední a severní Evropě, ale i na Sibiři a v Přední Asii. V evropské kuchyni, kam nepostradatelně patří, je to jedno z nejpoužívanějších koření. Má velmi aromatickou vůni i chuť, pokud to s ním přeženete, až pálivou.

Používáme ho do polévek, omáček, pod maso a na jeho pečení. Je neodmyslitelnou součástí některých druhů pečiva, také při vaření brambor a zelí, ke konzervaci, do pomazánek... Je výborný v jídlech v kombinaci s chilli papričkami nebo také kari.

Víte, že kmín pomáhá při odbourávání tuků? Také může snižovat cholesterol v krvi, pomáhá v léčbě a prevenci diabetu, zlepšuje trávení, může dokonce chránit před otravou jídlem, může pomoci i v boji se záněty... Je bohatým zdrojem železa a zdraví prospěšných rostlinných látek...

Díky své pronikavé vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Kmín se samozřejmě pěstuje i u nás, vlastně ve všech zemích střední Evropy i jinde. Kmín je jedním z nejstarších koření.

Kmín se často opéká, tím se jeho vůně zvýrazňuje. Dnes ho přidáváme do pokrmů, které obsahují čili, do kari, salsy a různých omáček. nejvíc se používá na ochucení polévek a dušených pokrmů.


Kmín obsahuje hlavně silici karvonu, která má dobrý vliv na trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče, také pomáhá při nadýmání. Kmín usnadňuje vykašlávání, používá se na výrobu kmínového oleje kinhalaci, obkladům a masážím při migréně. Přidává se dokonce i k ozvláštnění vůně do parfémů.