Rozinky
Popis
Složení: Rozinky (99,5%), rostlinný olej (bavlníkový olej 0,5%)
Země původu: Turecko, Uzbekistán, Írán (dle kontraktu)
Nutriční hodnoty (Ve 100g výrobku je průměrně obsaženo): energie: 1264/302 kJ/kcal, tuky: 0,5g - z toho nas. mast. kyseliny: 0,06g, sacharidy: 79,2g - z toho cukry 59,2g, vláknina: 3,7g, bílkoviny: 3,1g, sůl: 0g
Když hrozny vinné révy vlivem velkého horka oschly, lidé zjistili, že tyto scvrklé plody chutnají skvěle. Rozinkami se živili lidé už ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě. A své uplatnění našly také v české kuchyni. USA, Chile, Argentina, Mexiko, Řecko, Turecko a Írán patří mezi nejvýznamější pěstitele rozinek.
Tuto drobnou odrůdu máme v oblibě použít do sladkých jídel, ale především při pečení. Jsou ale skvělé i jako samotná svačinka, dodají energii a zaženou hlad. Zkuste jimi obohatit například jakoukoliv svoji snídaňovou směs a jistě nebudete zklamaní, skvěle se ale hodí do müsli či ovesné kaše.
Jsou bohaté na železo a vlákninu. Obsahují vitamíny A, B, C, E, a K, účinné antioxidanty, minerální látky, především hořčík, vápník, draslík, zinek, fosfor, chrom, železo a bór. Tedy jsou prospěšné pro naše zdraví a dokonce pomáhají i při ochraně dásní a zubů, odstraňují toxické látky z těla, mají pozitivní vliv na kosti a klouby, pomáhájí lepšímu trávení a při zácpě..