Libeček
Popis
Složení: Libeček (Levisticum officinale)
Země původu: Polsko
Pravděpodobný původ je v oblasti Íránu a Afghánistánu. Pěstován je ale po skoro celé Evropě a Severní Americe. I Řekové i Římané ho znali. V České republice se vyskytuje převážně v podhorských a horských oblastech.
Bylinka s typickou vůní nejčastěji používaná do brambor či polévek, také do bylinkových másel nebo do salátových zálivek. Je vhodný i na ochucení vařené zeleniny. Přidat ho můžeme do karbanátků, nádivek i sušeným masům se zeleninou. Má výraznou chuť a vůni, připomínající masový vývar. Proto také aroma libečku používají výrobci tekutých polévkových směsí. Bylinka může nahradit petrželku, bazalku nebo estragon.
VEGANA - Ivan Starý, Skorotická 713, Ústí nad Labem 40001, E-mail: vegana.cz@seznam.cz