Kurkuma mletá
Popis
Složení: Kurkuma (Curcuma longa)
Země původu: Indie
Základní koření indické kuchyně. Dřív ji v Indii používali jen k úpravě rýže, dnes ji objevíme skoro ve všech indických recepturách a svou oblibu si získala v kuchyních celého světa.
Kurkuma je charakterizována svojí vůní, která je jemná a trochu připomíná vůni pomeranče a zázvoru, také svou vyjimečnou chutí a výraznou žlutou barvou. Díky své barvící schopnosti se dost využívá jako potravinářské barvivo, které je neškodné pro zdraví. Slouží k barvení například másla a tuků, sýrů, těstovin, rýže, jako barvivo ji rozsáhle používají v cukrářství ap. Kurkuma má důležitou roli při výrobě různých kořeněných omáček, například ji obsahuje worcestrová omáčka. Velký podíl má při výrobě hořčice a hlavně je neopomenutelnou složkou velkého množství směsí koření, především indického kari.
Má i další blahodárné léčivé účinky. Je přírodním lékem pro zdraví a krásu. Je velkým pomocníkem proti zánětům a bolestem. Zpomaluje stárnutí a nástup věkem podmíněných chronických nemocí. Kurkuma je protizánětlivá, výrazně zvyšuje antioxidační schopnost organismu, zlepšuje funkci mozku, pomáhá v léčbě a prevenci deprese ... ad. V dnešní době je opravdovým hitem zájemců o zdravou výživu.