Kopr sušený
Popis
Složení: Kopr (Anethum graveolens)
Země původu: Egypt
Kopr pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie a jeho historie sahá až do starověku. Už Karel Veliký si byl vědom jeho kulinářského i léčivého významu. V současné době se pěstuje na zahradách a polích především jako významné koření a zelenina.
Bylina, která se u nás používá k dochucení mas, ryb, sýrů, omáček, salátů ap. Kopr je také koření do zavařené zeleniny jako jsou okurky, papriky a další. Je velmi aromatický a má specifickou, nasládlou chuť. Můžeme jej použit jak pro studenou, tak pro teplou kuchyňi.
Kopr působí proti kašli a pomáhá proti nespavosti, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání.