Hřebíček celý
Popis
Složení: Hřebíček celý (hřebíčkovec kořeněný - syzygium aromaticum)
Země původu: Madagaskar
Původem je hřebíček z Moluckých ostrovů. Do Středozemí se dostal už před naším letopočtem. Do Evropy byl dovážen arabskými obchodníky. V současné době se nejvíce pěstuje na Madagaskaru a v Indonésii.
Toto voňavé koření se asi nejvíce používá do vánočního pečiva. Využívá se při konzervaci masa, zeleniny a hub. Jako koření se přidává do kečupů, omáček a alkoholických nápojů, také se používá do punče, do čajů, nikdy nesmí chybět ve svařeném víně. Používá se do sladkých jídel i pod divoká masa a do zavařenin.
Působí jako anestetikum, tiší bolesti dásní a zubů, dezinfikuje ústa, dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Doporučuje se tedy jako prevence zubního kazu a rovněž paradentózy. Kromě toho pomáhá k lepšímu trávení a obecně ulevuje od bolesti. Má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky.