Bazalka

1 hodnocení
 
  • 1 z 2
 

Hmotnost: 80g

 

12 Kč
Kategorie Jednodruhové
Zvolte variantu
hmotnost: 80g Skladem (>5 ks) 12 Kč
   
 

Složení: bazalka pravá (Ocimum basilikum)

Země původu: Egypt

Z přední části Indie se začala bazalka šířit do světa už ve starověku. Do naší kuchyně bylinku přináší především Itálie. Tam má také své evropské kořeny. Vedle faraonů z Egypta ji totiž uctívali hlavně staří Římané.

Je to nádherně voňavá bylinka, která je však velmi citlivá na teplo. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Je nejčastěji spojována s rajčaty. Tato rostlinka má velmi všestranné využití. Jídlu dodá nádech středozemní kuchyně a kromě toho na vaše tělo zafunguje jako lazebník. Bazalku můžete použít čerstvou, ale snadno si ji můžete i zamrazit. Skvěle chutná ve vařených nebo zapečených těstovinách, její čerstvé lístky se přidávají do salátů, těstovin, polévek, zálivek a marinád.

Bazalka obsahuje flavonoid luteolin, což je velmi účinný antioxidant. Má pozitivní účinek na organizmus, zpomaluje stárnutí buněk, zpevňuje a regeneruje cévy. Lidové léčitelství používá bazalku na desinfekci ústní dutiny, bolestech a zánětech v krku. Působí na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu... Dříve se jí přisuzoval afrodiziakální účinek. Milenec či milenka díky pokrmu bohatém na bazalkové silice byli pohodovější a při chuti.